Dureri articulare – care sunt cauzele?

0
1381
Dureri articulare - care sunt cauzele

Există multe motive pentru durerea articulară: activitate fizică excesivă, leziuni, inflamații și uzură. Durerea indică în mod clar că ceva nu este în regulă! Cu toate acestea, nu este atât de ușor să urmăriți cauza durerii.

Uneori cauza este clară: mișcare insuficientă sau excesivă, care se încadrează pe genunchi sau șold și aici există deja dureri articulare. În caz de cădere, se recomandă sfatul medicului. Dacă articulațiile sunt supuse, de exemplu, încărcării excesive în greutate, durerea se manifestă de obicei după o perioadă de odihnă. Cu toate acestea, poate fi necesar să se efectueze fizioterapie sau masaj până când articulația se recuperează și se întoarce complet nedureroasă.

Cu toate acestea, există boli grave, ale căror simptome predominante sunt tocmai dureri articulare.

Ce sunt durerile articulare?

Ce sunt durerile articulareDureri în genunchi, șold, cot, umeri, degete și picioare-fiecare articulație, există mai mult de 300 dintre ele în corpul uman, poate provoca durere. Din punct de vedere științific vorbim de artralgie care indică dureri articulare.

Principalele cauze: uzură și inflamație

Cele două cauze cele mai frecvente ale durerii articulare sunt uzura și inflamația. În ambele cazuri, cartilajul protector din jurul oaselor articulare este atașat. Uzura progresivă a cartilajului nu numai că provoacă durere, dar oasele încep să se frece unul împotriva celuilalt.

Artrita-ce cauzează durerea

Artrita reumatoidă este o boală inflamatorie a articulațiilor. Implicarea articulară poate fi însoțită de manifestări sistemice, cum ar fi febra, scăderea în greutate și roșeața pielii. Patologia poate provoca probleme cu orice articulație, deși adesea primele care sunt afectate sunt articulațiile mici ale mâinilor și picioarelor. De obicei, mai multe articulații sunt implicate simultan (poliartrita): ele apar umflate și rigide dimineața. Odată cu reluarea mișcării, în cursul zilei, aceste simptome dispar.

Este important să mergeți la medic în timp util pentru a obține un diagnostic precis. În ceea ce privește artrita reumatoidă, în fiecare zi contează: Cu cât diagnosticul este mai devreme, cu atât mai repede puteți începe tratamentul – și cu atât mai devreme cursul bolii poate fi oprit.

Se folosesc analgezice și antiinflamatoare (de exemplu, medicamente biologice modificate genetic sau preparate cortizon), dar și remedii din plante (Gheara diavolului, suplimente de ulei de pește) ajută la combaterea durerii și inflamației.

Artroza-ce cauzează durerea

Artroza este dispariția treptată (uzura articulațiilor) a stratului cartilaginos protector prezent în articulații. Cel mai adesea genunchiul, șoldul, degetele, umărul sau coloana vertebrală sunt afectate. Cauzele pot fi legate de vârstă, de exemplu, persoanele cu vârsta peste 50 de ani sunt afectate în special. În plus, kilogramele în plus, obezitatea și activitățile grele sau repetitive de lucru agravează simptomele artrozei.

Analgezicele (de exemplu, unguentele) pot combate durerea, dar și infiltrarea cu substanțe antiinflamatorii și nutritive ale cartilajului poate oferi alinare pacienților. În special, la pacienții cu artroză a genunchiului (gonartroză) sau a șoldului (coxartroză), pierderea în greutate și exercițiile fizice pot reduce durerea. Greutatea corporală excesivă, care cântărește articulațiile, induce un consum precoce de cartilaj articular, care este constant supus unei sarcini foarte mari. Dacă tratamentul conservator (inclusiv masajul și fizioterapia) nu este suficient pentru a îmbunătăți situația, specialistul poate înlocui articulațiile suferinde cu proteze artificiale.

Menopauza poate provoca, de asemenea, dureri articulare. Odată cu dispariția estrogenilor, membranele articulare delicate își pierd elasticitatea, devin mai grele și pot provoca mai multă durere. Se spune că estrogenii au și proprietăți antiinflamatorii. Acest “antiinflamator natural” scade, de asemenea, odată cu menopauza.

Guta-Ce cauzează durerea

Guta este o boală a metabolismului în care depozitele de cristale de acid uric se acumulează în articulații datorită nivelurilor ridicate de acid uric din sânge (hiperuricemie). În acest fel, apar inflamații dureroase. Pentru a fi afectate mai frecvent sunt articulațiile degetului mare.

Printre cauzele hiperuricemiei se numără unele boli ereditare, predispoziția familială, insuficiența renală. Cu toate acestea, mulți pacienți cu guta (în special bărbații cu vârste cuprinse între 40 și 60 de ani) trăiesc incorect: mănâncă prea nesănătoase (prea multă carne și carne rece, alcool), se mișcă prea puțin, riscând atacuri de gută. Nu este întâmplător faptul că multe atacuri de gută apar după o cină somptuoasă cu multă carne și alcool.

Inflamația bacteriană – ce cauzează durerea

Inflamația bacteriană - ce cauzează durereaBacteriile pot provoca inflamații articulare. Simptomele pot fi diferite: durere, umflare, posibil chiar febră. Adesea, articulațiile mari, cum ar fi șoldul sau umărul, sunt afectate. Multe dintre persoanele afectate au suferit deja de boli, de exemplu, guta sau artrita reumatoidă. În cazuri acute, terapia cu antibiotice poate ajuta la combaterea bacteriilor.

Bursita-ce cauzează durerea

Bursita este o inflamație care afectează pungile mici care conțin lichid sinovial plasat pentru a proteja articulațiile. În cazul durerii la genunchi, șold, umăr sau cot, adevărata cauză poate fi și pungile mici umplute cu lichid, numite “pungi” care pot deveni inflamate (bursită), de exemplu din cauza infecției virale sau bacteriene sau a locurilor de muncă și hobby-uri “exigente”. Cu toate acestea, artroza sau artrita pot declanșa, de asemenea, bursită, deoarece uzura sau inflamația pot afecta pungile articulare (bursită).

Pentru a evita supraîncărcarea pungilor (de exemplu, www.Flekosteel.ro prin sport sau muncă fizică grea), zonele deosebit de vulnerabile pot fi protejate cu căptușeală moale (de exemplu, genunchi, coate, dar și încheieturi).

Dacă o pungă a devenit inflamată, este adesea suficient să se odihnească articulația și să se ia analgezice pentru ameliorarea simptomelor acute. În unele cazuri, poate fi necesară aspirarea lichidului printr-o seringă sau poate fi utilizată îndepărtarea chirurgicală a pungii.

Cum să preveniți durerea articulară

Cum să preveniți durerea articularăO dietă sănătoasă (de exemplu, bogată în calciu care întărește oasele și atentă cu calorii pentru a evita excesul de greutate) și exerciții fizice regulate (personalizate) asigură că articulațiile rămân flexibile. Dacă articulațiile se mișcă, fluidul sinovial se mișcă și datorită acțiunii sale lubrifiante protejează cartilajul și, prin urmare, și oasele.

Iată câteva sfaturi pentru protejarea articulațiilor:

  • Îmbinările nu pot compensa în mod constant supraîncărcarea. Muncind din greu fizic, rămânând în poziții nefavorabile pentru o lungă perioadă de timp, transportând sarcini grele poate deteriora mult articulațiile. Gimnastica compensatorie, pauzele regulate și ridicarea corectă a sarcinilor protejează articulațiile.
  • Malpozițiile (de exemplu picioarele X) cresc riscul de uzură a articulațiilor. Gimnastica compensatorie poate avea un efect preventiv.
  • Evitați sporturile prea intense (de exemplu, tenis) dacă observați că articulațiile dvs. nu sunt la egalitate.
  • Evitați alcoolul și nicotina. Alcoolul poate declanșa atacuri de guta, fumatul este parțial responsabil pentru bolile reumatice.
  • În caz de durere articulară, consultați în timp util medicul pentru a clarifica cauzele.
  • Consolidați mușchii și tendoanele cu pregătire regulată. Ligamentele, tendoanele și mușchii stabilizează și protejează articulațiile.
  • A face sport, de exemplu, înot, yoga, ciclism, tai chi. Aveți grijă să începeți încet și să creșteți treptat antrenamentul.
  • În ceea ce privește nutriția, mâncați cât mai puțin posibil produse de origine animală (carne, ouă, lapte). Acestea conțin acid arahidonic care promovează inflamația. Acizii grași Omega-3 (în pește, ulei de pește, crustacee, nuci, migdale, diferite tipuri de semințe-floarea-soarelui, inul, cânepa-au, dimpotrivă, un efect antiinflamator.

Dureri articulare: când să vă adresați medicului dumneavoastră?

Mișcarea neobișnuită sau antrenamentul prea obositor pot provoca dureri la nivelul articulațiilor. Dacă știți cauza durerii și totul se rezolvă după o odihnă de timp, nu trebuie să vă adresați medicului dumneavoastră.

Cu toate acestea, există dureri articulare în care este necesar un examen medical:

  • Îmbinarea este înroșită
  • Articulația este umflată
  • Îmbinarea este rigidă
  • În prezența febrei

Doar un medic poate clarifica ce se află în spatele afecțiunilor și poate începe o terapie adecvată.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here